Ενεργειακοί Υαλοπίνακες

Τι πάει να πει «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» και τι διαφορά έχουν αυτοί, από τα τζάμια που έχω στο σπίτι μου; 

 

Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη  μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι υαλοπίνακες αυτοί αποτέλεσαν επανάσταση στην τεχνολογία των μονωτικών υλικών γιατί παρουσιάζουν εκπληκτικά μεγαλύτερες επιδόσεις θερμομόνωσης σε σχέση με όλους τους μέχρι τότε γνωστούς τύπους υαλοπινάκων. 220% βελτίωση θερμομόνωσης σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες και 400% σε σχέση με τους απλούς (μονούς) υαλοπίνακες!
Για δύο χιλιάδες χρόνια (από την παραγωγή των πρώτων ημιδιάφανων υαλοπινάκων, μέχρι σήμερα) ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το «τζάμι» στα ανοίγματα των κτιρίων (παράθυρα κλπ) ώστε και το φως της ημέρας να μπαίνει μέσα και να προστατεύονται οι ένοικοί τους από καιρικά φαινόμενα (αέρα, βροχή, ζέστη, κρύο), σκόνη, θόρυβο κλπ. Η βασική αρχή παρέμενε η ίδια, παρά την θεαματική βελτίωση της ποιότητας των υαλοπινάκων, ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν είναι άλλωστε λίγα, ακόμα και σήμερα, τα κτίρια (σπίτια, μαγαζιά κλπ), ιδίως σε μικρές πόλεις και χωριά, που έχουν στα ανοίγματά τους απλά μονά τζάμια.
Επανάσταση στην θερμομονωτική απόδοση των υαλοπινάκων αποτέλεσε η εφεύρεση των «διπλών» υαλοπινάκων η οποία άρχισε να διαδίδεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στην Ελλάδα η ουσιαστική ευρεία χρήση τους αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Συναντούμε έτσι αρκετά κτίρια (κυρίως διαμερίσματα) τα οποία κατασκευάστηκαν τότε να έχουν «διπλά τζάμια» δηλαδή δύο τζάμια κολλημένα μεταξύ τους περιμετρικά, με διάκενο ανάμεσά τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν «αεροθάλαμο». Η επίδοση των «διπλών» εκείνων υαλοπινάκων σε όρους θερμομόνωσης, συγκρινόμενη με την επίδοση των μέχρι τότε τοποθετούμενων μονών υαλοπινάκων, ήταν βελτιωμένη κατά 200%.     
Από την ίδια περίπου εποχή, οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων άρχισαν να διαθέτουν στην αγορά τους υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-emissivity ή Low-E), με ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες παρεμπόδισης μεταφοράς της θερμότητας από την μία πλευρά τους στην άλλη, χάρις σε μικροσκοπικώς λεπτότατες επιστρώσεις μεταλλικών στοιχείων (οξειδίων Αργύρου κλπ) τα οποία εναπέθεταν στην επιφάνεια των υαλοπινάκων. Επρόκειτο για την  γενιά Ενεργειακών Υαλοπινάκων ή Υαλοπινάκων Low-E.

Τι πάει να πει Ενεργειακός Υαλοπίνακας τεσσάρων εποχών; 

Οι «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» έχουν κατ’ αρχήν την «ικανότητα» να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά (γι’ αυτό αποκαλούνται υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E). Η ικανότητά τους αυτή μας βοηθά να «κρατούμε» την θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια (για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα).
Η ιδιότητα αυτή των «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύκτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι), εφόσον δεν εκτίθενται απ’ ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Από την στιγμή την οποία οι υαλοπίνακες εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία τα πράγματα αλλάζουν. Οι απλοί Ενεργειακοί Υαλοπίνακες δεν έχουν σχεδιαστεί για να «φράξουν» την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ενέργειας  η οποία διαπερνά ένα τζάμι όταν το «βαράει» ο ήλιος. Το κομμάτι λοιπόν αυτό της εκπεμπόμενης ηλιακής ενέργειας διαπερνά ανεμπόδιστο τον υαλοπίνακα, εισέρχεται στον χώρο μας, απορροφάται από τα διάφορα αντικείμενα και επανεκπέμπεται από αυτά υπό την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας (δηλαδή ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ). Όταν αυτή η θερμότητα προσπαθήσει να διαφύγει θα πέσει πάνω στον ενεργειακό υαλοπίνακά μας, ο οποίος αποτελεί ΑΡΙΣΤΟ μονωτικό της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα άριστο θερμοκήπιο το οποίο πολύ σύντομα είτε θα μας φέρει δυσφορία, είτε θα  μας αναγκάσει να πληρώνουμε αδρά στον λογαριασμό του κλιματιστικού…...
Έτσι οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων, δημιούργησαν μια κατηγορία Ενεργειακών Τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια. Τα Ενεργειακά αυτά γυαλιά ,πέρα από την ικανότητά τους να δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά, έχουν και την ικανότητα να εμποδίζουν την προσπέλαση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας προς το εσωτερικό των κτιρίων και αποτελούν την κατηγορία των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου (Solar Control ) γνωστότεροι στην αγορά σαν Υαλοπίνακες Τεσσάρων Εποχών υπό την έννοια ότι λειτουργούν και το καλοκαίρι όταν ο καυτός ήλιος «κτυπάει» τα τζάμια.    

Τελικά, γιατί η ενεργειακή υάλωση μπορεί να θεωρηθεί «οικολογικό»  προϊόν? :

Καταρχάς ο υαλοπίνακας είναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό μια και αποτελείται 60% από χαλαζιακή άμμο, 18% από σόδα ,13% από δολομίτη και μικρά ποσοστά από ασβεστόλιθο, θεικά άλατα και φυσικά οξείδια μετάλλων, ΟΛΑ φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
Επί πλέον, μπορούμε μετά βεβαιότητας μα πούμε ότι ο υαλοπίνακας είναι ότι ο ισχυρότερος σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα  CO2  μια και  για την παραγωγή 1 τετραγωνικού μέτρου εκπέμπονται άπαξ 25kg ενώ από την χρήση της εξοικονομούνται 91kg ετησίως εφόρου ζωής.!!

Γιατί να επιλέξετε ενεργειακά τζάμια

Η τοποθέτηση ενεργειακών τζαμιών προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα

  • Πολλαπλασιάζεται η θερμομόνωση
  • Βελτιώνεται η άνεση του χώρου
  • Εξαφανίζονται τα φαινόμενα υγροποίησης
  • Μειώνεται η αναγκαία ισχύς συσκευών θερμανσης/ψύξης
  • Αυξάνεται  έως και 200% η θερμομόνωση, σε σχέση με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες
  • Με την εξοικονομηση ενέργειας (πετρέλαιο/ρεύμα)  μειώνεται η εκπομπή αερίων θερμοκηπίου
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Άνθρωπος - Περιβάλλον